Sklepy internetowe :: Katalog sklepów Prego.pl
Twoja wyszukiwarka

Edukacja w prezencie na Komunie

prezent na komunie
Wielkimi krokami zbliża się czas Pierwszych Komunii Świętych. Wybór odpowiedniego prezentu komunijnego to nie lada wyzwanie. Z roku na rok kwoty przeznaczane na upominki są coraz wyższe. Wiele osób nie zgadza się z tym trendem i szuka złotego środka.
Rozwiązaniem może być podarowanie prezentu edukacyjnego. Tablet to jeden z najbardziej pożądanych prezentów komunijnych, a odpowiednio wyposażony w aplikacje edukacyjne zapewni rozrywkę i naukę w jednym.
Pogoń za drogimi prezentami komunijnymi trwa. W dzisiejszych czasach ciężko nie ulec modzie kupowania coraz droższych prezentów, o wiele łatwiej wykorzystać ten trend dla dobra dziecka. Rozwiązaniem są prezenty edukacyjne, które posłużą naszym pociechom nie tylko do zabawy ale także do nauki w szkole i edukacyjnych ćwiczeń.
Na liście wymarzonych prezentów wciąż wysoko utrzymuje się elektronika użytkowa, czyli komputery, laptopy, tablety i smartfony. Obecnie najlepszym urządzeniem edukacyjnym wskazywanym przez rodziców, dzieci, a także nauczycieli jest tablet. Według szacunków firmy analitycznej IDC w ubiegłym roku w naszym kraju sprzedanych zostało ponad 700 tys. tabletów. To ponad 4 razy więcej niż w 2011 roku. Oprócz swoich właściwości multimedialnych takich jak możliwość oglądania filmów HD i grania w gry 3D, tablet pozwala na czytanie e-booków, i-podręczników i co jest hitem ostatnich miesięcy korzystania z edukacyjnych aplikacji.
- Technologia, z którą dzieci obcują od małego, jest nie tylko źródłem rozrywki, ale także doskonałym narzędziem edukacyjnym. Coraz więcej szkół na całym świecie koncentruje się na nauczaniu poprzez nowe technologie. Wykorzystanie ich do edukacji dziecka, nie tylko rozwija jego kreatywność ale także pokazuje, jak odpowiednio wykorzystane urządzenia ułatwiają życie, naukę oraz dostarczają rozrywki ? mówi Szymon Lasota z Amerykańskiego Centrum Edukacyjnego Futurekids.
Według danych amerykańskiej firmy Nielsen na przełomie 2011/2012 roku 57% dzieci korzystało z edukacyjnych aplikacji na tablety, a 77% grało w gry zainstalowane na urządzeniu. Z tych samych badań wynika, że 7 na 10 dzieci poniżej 12 roku życia korzystało w domu z tabletu. Dzisiaj liczby te stale rosną, a wśród użytkowników tabletów coraz większa staje się grupa dzieci w wieku szkolnym.
-Obserwujemy znaczący wzrost zainteresowania tabletami. Co ciekawe z tego typu urządzeń nie korzysta już tylko młodzież, coraz częściej są to dzieci uczące się w szkole podstawowej oraz osoby w średnim wieku używające tabletów w celach biznesowych. Tablet na komunie to nie tylko rozrywka ale również inwestycja w edukacje naszych dzieci. Na rynku dostępnych jest wiele aplikacji na tablety do nauki języków obcych, ipodręczników, czy gier edukacyjnych ? mówi Piotr Blachowski z Colorovo.
Tablet jest obecnie alternatywą dla komputerów, laptopów, a nawet smartfonów i popularnych czytników ebooków. Obecne na rynku tablety posiadają podstawowe funkcje wymienionych wyżej urządzeń, a także dodatkową, najbardziej pożądaną przez klientów ? mobilność. Tablet stał się narzędziem pośrednim pomiędzy komputerem, a telefonem komórkowym. To gadżet dla całej rodziny, wybierany ze względu na mały rozmiar przydaje się zarówno w domu, w szkole, jak i w podróży, a dzięki nieskończonej ilości aplikacji każdy członek rodziny może dostosować go do swoich potrzeb. Badania Nielsen pokazują, że ponad 55% pytanych rodziców odpowiedziało, że tablety są świetnym rozwiązaniem podczas podróży samochodem - zajmują dzieci i zapewniają im rozrywkę.
- Badania pokazują, że tablet to produkt, z którego może korzystać cała rodzina. Seria tabletów CityTab od Colorovo przygotowana jest tak aby każdy znalazł coś dla siebie. Od wersji Lite, czyli tabletu w niskiej cenie z podstawowymi funkcjami, idealnym do rozpoczęcia korzystania z tego typu urządzeń, szczególnie przez dzieci. Do wersji Vision i tabletów 3D przygotowanych dla wymagających użytkowników, pasjonatów gier i osób oglądających filmy podczas podróży, czy w domu ? dodaje Piotr Blachowski.
Dodatkową zaletą korzystania z tabletów i zarazem oszczędnością jest możliwość czytania ebooków, a także korzystania z ipodręczników, które wprowadza coraz więcej szkół w całej Polsce. W związku z tym powstaje coraz więcej aplikacji na popularne systemy operacyjne i coraz większą wśród nich rolę odgrywają właśnie programy edukacyjne. Kategorii popularnych aplikacji jest tyle ile różnych przedmiotów szkolnych. Największą popularnością cieszą się te ułatwiające naukę języków obcych, często połączone z zabawnymi grami, w których szlifujemy nasze słownictwo. Jedną z takich aplikacji są Mfiszki - program, który ma na celu uatrakcyjnienie dostępności nauki w każdym miejscu pobytu użytkownika, bądź w trasie. Rośnie również popularność aplikacji związanych z naukami ścisłymi takich jak ?Geniusze dziecięcej matematyki?, a także aplikacji humanistycznych - ?Ortogratka? dla przyszłych mistrzów języka polskiego.
- Obecnie jest wiele możliwości edukacji dzieci poprzez nowe technologie, dzięki przystępnym narzędziom do tworzenia gier, animacji, programów, czy też aplikacji mobilnych na smartfony i tablety. W centrum Futurekids prowadzimy kursy, na których już dwunastolatki uczą się jak zrobić aplikację na urządzenie z systemem operacyjnym Android. Kursy te cieszą się dużą popularnością, gdyż dzięki nim dzieci, które mają mnóstwo pomysłów na własne gry i aplikacje, mogą je realizować, przy okazji ucząc się podstawowych pojęć i metod używanych w programowaniu ? tłumaczy Szymon Lasota.
Warto wspomnieć, że tablet jako prezent komunijny ma jeszcze jedną niezwykle ważną dla rodziców zaletę, a mianowicie szeroki przedział cenowy, w którym ceny tabletów skierowanych do początkujących użytkowników i dzieci zaczynają się już od ok. 300 zł. Zakup tańszego tabletu to świetne rozwiązanie kiedy nie jesteśmy przekonani czy takie urządzenie rzeczywiście jest nam potrzebne i czy wciągnie do zabawy i nauki naszą pociechę. Możemy je przetestować i z czasem wymienić nasz model na bardziej zaawansowany, wyposażony w udoskonalone funkcje, które do tej pory przydawały się nam najczęściej. Nie uciekniemy od boomu komunijnych zakupów i coraz droższych prezentów. Jednak odpowiednio wykorzystana moda może przynieść korzyści i być dobrym prezentem dla całej rodziny. Zarówno rynek tabletów jak i aplikacji mobilnych dynamicznie się rozwija, a producenci coraz częściej kierują swoją ofertę właśnie do dzieci w wieku szkolnym przystosowując funkcje tabletów do ich potrzeb. Korzystając z tabletów nasze dzieci mogą odkryć w sobie nowe zainteresowania, które w przyszłości mogą zaowocować w przyszłym wyborze kariery zawodowej, gdyż popyt na pracowników branży IT stale rośnie.
Informacja prasowa
foto sxc.hu

Sklepy internetowe

Smartbin.pl Cookandlove.pl Higieniczny.pl

Zapisz się na biuletyn, aby otrzymywać informacje o promocjach i konkursach organizowanych przez sklepy internetowe.

Promocje i konkursy

Kod rabatowy na biżuterię w Węc.com.pl

Kod rabatowy na biżuterię w...

sklepy internetowe W sklepie wec.com.pl udostępniono kod rabatowy, uprawniający do 50 zł zniżki na zakupy powyżej 200 zł. Słowa... [Więcej...]